I made this widget at MyFlashFetish.com.

Thursday, August 23, 2012

konklusi raya tahun ni

assalamualaikum..

5 syawal. bermakna sudah 5 hari menyambut aidilfitri. konklusi untuk raya tahun ni? mungkin terlalu awal, tapi konklusinya....


ianya menghadirkan sebuah senyuman disebalik seribu kedukaan. :)

Saturday, August 18, 2012

hepy Eid ::

assalamualaikum...

bila sebut pasal raya, mereka pasti akan tersenyum lebar. terngiang-ngiang lagu-lagu raya. terbayang-bayang ketupat lemang rendang segala. terbau-bau asap mercun bunga api yang bukan seringgit dua. terimbau kenangan dulu kala.

teringat beberapa tahun yang lepas. ketika 'raya' masih lagi bermakna. ketika 'raya' adalah masa yang paling dinanti sepanjang tahun. ketika 'raya' adalah masa untuk berebut duit dengan sanak saudara. ketika 'raya' adalah hari yang paling istimewa. *senyum*

rumah tu tak pernah sunyi. meriam bingit disetiap sudut. leteran si tua menjadi peneman. sakit mendengar hanya sementara, selebihnya mengundang tawa. hilai tawa mereka dimalam raya menghidupkan suasana. rindu? ya. 

pagi raya..awalnya bermula dengan berjalan kaki keliling kampung, satu persatu pintu diketuk, sebuah demi sebuah rumah diterjah. pulang dengan badan yang basah lencun dek peluh, namun dihiasi wajah yang puas kerana usaha yang 'terbayar'. tapi itu semua sudah hilang. tiada lagi terjah menerjah. malu kian menebal, segan kian mendalam. tinggal semua sebagai kenangan untuk dikenang. rindu? ya.

empat tahun lepas. yang terakhir adalah empat tahun yang lepas. 

sekarang? cukup lah sekadar orang tua didepan mata. cukup hanya dengan keluarga duduk semeja. walau kerusi yang diisi hanya enam campur dua. sepuluh kali ganda kurang dengan bilangan yang pernah ada. 

rumah itu..mungkin dijejaki. mungkin hanya melalui memori. sakit? ya. rindu? sudah semestinya. andai masa dapat diulangkan, segala yang salah mungkin dapat diperbetulkan. segala yang sonsang mungkin dapat diluruskan. *senyum*

***

Terawih terakhir untuk tahun ni. Sahur terakhir untuk tahun ni. iftar terakhir untuk tahun ni. mungkin kah ramadhan terakhir ? harapannya semoga bertemu lagi dengan ramadhan tahun depan :) Allahuma balighna ramadhan. 

-- hepy eid friends :)
-- maaf atas segalanya. yang terlihat, yang tidak. yang sengaja, yang ter2. 
-- i'm totally dah tak rasa nikmat raya. can someone show me what is raya again? i beg :)

Friday, August 17, 2012

Bukan kah itu satu perubahan?

assalamualaikum..

"kau ni langsung tak berubah la. dari dulu sampai laa ni, dok tang tu aje.!" kata dia kepada dia yang lagi sorang.

nak cerita pasal perubahan dalam diri seseorang, kita yang bukan diri dia toksah nak sebok-sebok lah kata dia dah berubah ke belum. dok tang mana pun, kita nampak apa yang kita nampak je, yang kita tak nampak, kita mana tau? ye dak? 

tapi bila terfikir balik, apa tu perubahan, hey, banyak makna rupanya perubahan tu. dari yang sekecik-keciknya sampai laa ke yang besar gabak, itu semua dipanggil perubahan.

sepanjang 20 tahun (bape bulan entah) aku hidup ni, aku pun telah mengubahkan diri dari sesuatu ke sesuatu. tapi aku still failed nak ''bertukar'' macam otromen tu. ohh, mereka sangat cool, tahu? jangan tanya aku, antara spiderman dengan otromen siapa lagi kuat. apa punya soalan entah. terang-terang lah otromen lagi kuat.

balik ke pangkal jalan, perubahan-perubahan yang telah aku lakukan. kalau dulu masa kecik aku punya tak suka tengok kamera, rasa macam apakebenda lah menatang flash-flash ni, tapi sekarang aku dah rapat sikit dengan kamera. eh, ke banyak? entah. haa. tapi, bukan kah itu satu perubahan?



kalau dulu masa kecik-kecik aku pernah masak nasi, tapi sampai ke subuh nasi tu tak masak. bila nak makan rasa pelik je kenapa lah beras tu tak transform jadi nasi. dan punya lah sengal aku cakap kat mak aku, ''mak, beras ni rosak ni. dia tak jadi nasi pun.'' padahal tak tekan periuk, terpaksa berlapar untuk dua kali ganda dari biasa. bila ingat balik rasa macam dungu bangau jugak aku ni dulu. tapi sekarang dah tak lagi, aku dah expert masak nasi.! bukan kah itu satu perubahan?


kalau dulu masa kecik-kecik, aku ni jenis yang hot tempered. buat lah salah sikit, confirm angin aku keluar. abang aku yang tua tu jadi kawan gaduh aku masa kecik-kecik dulu. bertumbuk je keja kitorang. kalau berselisih bahu, tak menjeling memang tak sah. tapi sekarang dah tak lagi.! kitorang boleh shopping sama-sama dah sekarang ni. sampai makan pun dah boleh bersuap-suap. eh, tak lah sampai bersuap. tapi nampak lah kan kitorang dah baik? dan aku pun dah boleh kawal tempered aku dengan jayanya. tapi tu bukan bermakna korang boleh suka-suka buat hal dengan aku *muka gengster* dan, bukan kah itu satu perubahan?



banyak lah sebenarnya.kalau dulu aku cuma copy anime dari member sebab malas nak donlod, tau tengok je. tapi bila diorang takde mula lah nak kelua muka sekupang lima kupang. tapi sekarang dah tak lagi. aku dah rajin donlod sendiri. aku pun rajin tengok online je. tu yg asik kena bising dengan rumet, keja tengok katun je. tapi, bukan kah itu satu perubahan?

korang pun mesti dah lalui banyak jugak perubahan dalam diri korang kan? antara sedar dengan tak je. jadi aku tak rasa orang lain layak cakap kita begitu begini sebab diorang tak tahu dan tak pernah tahu, mungkin? tak ke? eh. so what? in my opinion, yes, it is. 

orang yang kata kita tak matang tak membesar dengan kita, so how can they judge?
orang yang kata kita hidup tak pernah berdikari tak membesar dengan kita, how can they tell?
orang yang cakap kita sama je dulu kini selamanya tak join perjalanan hidup kita, so what the coconut are they talking?

no no no. i'm not emo. seriously. :) 

jadi di sini, ingin aku tegaskan bahawa people change :) tak kira besar mana perubahan tu, tak kira apa juga jenis perubahan, they do changed. eh. tak salah kalau nak cakap '' kau ni tak berubah langsung '' and apa-apa lah yang berkaitan dengannya. seriously, tak salah. :) 

c'mon peeps. you've got no sense of humor or what?

-- tulisan kali ni agak serabut. biasalah, dah lama tak menulis. eh.
-- aku doakan korang tak pening kepala masa membaca :)

kasut puteh says : giving an opinion and judging is two different things separate by a thick line. 

Monday, August 13, 2012

terimakasih, sorry, sayang awak :)

assalamualaikum..

hey awak.!! ye. awak lah. eh eh. jangan fikir orang lain. awak lah yang saya maksudkan tu. terima kasih ye awak. :) untuk apa? takde apa. mak saya kate, kita kena selalu ucap terima kasih dekat mereka yang buat kita bahagia dengan hidup kita. jadi, terima kasih ye, awak :)


dan... 

saya minta maaf juga. untuk salah silap saya dekat awak selama ni kalau ada (bajet suci). maafkan saya, ye? eh. awak ada buat salah kat saya ke? ermmm. mungkin ada. takpe. jangan risau, saya dah maafkan kesalahan kesilapan kedengkian awak dekat saya. kehkeh.


dan...

eh awak. mungkin saya tak pernah cakap, tapi saya sayang awak sangat-sangat. :) kenang daku dalam doamu, ye? hehe



-- kasut puteh says :: they said the starry night is beautiful, but i'll say it is nothing compare to you. :)
-- untuk siapa? untuk awak lah :)
-- siapa awak? eh eh. cuba baca balik betul2. kehkehkeh

Saturday, August 11, 2012

Senaman Si Tommy

assalamualaikum..

hey peeps.! let's rock this out.!! 


video

i do enjoy the fun in every steps. you should have some, too. :) 

-- terindu zaman mds masa asasi. 

Thursday, August 9, 2012

Meniti Waktu

hening malam...
hembusan angin sedinginnya salju
kelam malam..
purnama merindu
diteman sang bayu
coretan hati pilu
dihiris kata bak sendu
layu....
ombak resah..
seresah rindu dibuai gelora
bahtera cinta..
kini hanyut di muara
apa daya... 
ditenggelami rintangan tak diundang
tak mengapa..
suratan takdir telah menentukan
ku akan pergi jangan di tangisi
cintaku tetap mekar dihati
tak mengapa...
rentasi hidup di dalam kenangan
berilah sekalung doa
buat bekalan di alam maya nur syurgawi
tak terdaya..
ku merubah takdir yang tertulis untuk diri ini
tak terdaya..
ku ucapkan selamat tinggal oh sayang
kau permata hatiku
izinkanlah..
ku pejam mataku buat kali yang terakhir
pohon kemaafan dari insan perindu..
tak mengapa..
rentasi hidup di dalam kenangan
berilah sekalung doa
buat bekalan di alam maya nur syurgawi
tak terdaya..
ku merubah takdir yang tertulis untuk diri ini
tak terdaya
ku ucapkan selamat tinggal oh sayang
kau permata hatiku
izinkanlah..
ku pejam mataku buat kali yang terakhir
lilin hidup makin pudar
meniti waktu...



EJEN 505


'' agent 505.! Agent 505.! Perhatian.! Agent 505.! Sila ke pengkalan data sekarang, over.! ''
'' agent 505, arahan diterima. Over.! ''

Pesawat Lycra the Phoenix berdesup laju membelah awan. Pusingan 180 darjah dilakukan. Berkepuk-kepuk asap memenuhi ruang angkasa Negeri Temberang. Entah kenapa dia diberi arahan untuk pulang sewaktu menjalankan misi mengalahkan raksasa berkepala tiga, dia sendiri tidak tahu. Mungkin ada misi yang lebih penting untuknya, kata si otak. Dia hanya mengangguk.

Pintu gerbang pengkalan data Verysure D’Bagus terbuka mengalu-alukan kepulangannya. Selesai mem’parking’ Phoenix nya, Estensyler terus menuju ke tempat yang dia nak tuju.  Chief kecik sedang menanti dengan muka serius. Kerusi yang didudukinya dipusing-dipusing kekiri dan kanan. Sambil dinaik turunkan ke atas, kebawah. Jakun betul orang tua ni. Kat rumah takde lettew.! Kata Estensyler dalam hati. Cakap depan-depan nanti kena marah pula.

'' ada apa chief nak jumpa saya ? ada tugas baru ke ? '' soal Estensyler tidak sabar.
'' tidak. Saja je saya panggil kamu. Nak ajak ngopi, '' Estensyler terkedu. PA chief si Sheristar yang baru masuk turut terkelu. Orang tua buang tebiat? Dalam tidak sedar mereka mengangguk sendiri. '' err..kita ngopi malam nanti pun boleh chief. Saya tengah berusaha mengalahkan raksasa tadi..saya pi sambung keja saya lah, ye chief ? '' kata Estensyler hormat.

Tiba-tiba chief ketawa melekek-lekek. Geli hati benar dia. Estensyler dah panas hati. Ada yang kena libas dengan backhand super tornado ni kang. Grrr.

'' duduk lah dulu..sebenarnya..saya ada sesuatu nak dibincangkan dengan kamu. Sheristar, tolong buatkan dua cawan kopi, kurang gula, tambah sikit madu. Dan jangan lupa, guna mug yang Mat Ketong hantar kat saya tempoh hari, ye ? '' Sheristar mengangguk sambil berlalu keluar. '' chief, saya puasa.'' Kata Estensyler. Serba salah pula dia. ''saya pun puasa. '' chief dah senyum-senyum. Estensyler hanya diam. Pening kepala layan kepala orang tua ni. Nak dikata nyanyuk, nampak muda lagi. Nyanyuk sebelum usia, kot?

'' Estensyler, tujuan saya memanggil kamu adalah untuk memberi kamu satu tugas khas. Hanya kamu dan Lycra the Phoenix sahaja yang boleh melakukan tugas ini. Adakah kamu ingin menerimanya? '' chief dah masuk mood serius. Muka Estensyler dipandang sehingga tembus ke pintu. Estensyler terkejut dengan tawaran tu. Dia nak melompat walaupun tak tau tugas apa yang bakal dia galas. Happy dengan kata-kata chief yang menyatakan bahawasanya hanya dia seorang sahaja yang boleh melaksanakan tugas tu. Dia ter’riak’ sekejap.

'' saya sanggup, chief.! Biar pun meredah lautan api, akan ku lakukan jua demi keamanan umat sejagat.'' Chief menepuk-nepuk bahunya sambil menghadiahkan senyuman sejuta bintang. Bangga dia dengan Estensyler. '' chief, ini kopinya. '' ujar Sheristar sambil meletakkan dua mug kopi diatas meja. Chief mengangguk lalu menunjukkan pintu yang bertulis EXIT kepada si Sheristar. Sheristar menjeling tajam lalu berlalu keluar. Kakinya dihentak-hentak sampai patah tumit kasut.

'' baiklah Estensyler, saya nak kamu hantar kopi ni ke arah 75 darjah utara 306000 batu dari Kampung Tengkorakmu Hilang. gunakan Lycra the Phoenix kamu yang baru direnovate itu. Dan jangan lupa, disetiap persimpangan, lakukan back flip 360 darjah dan kamu akan jumpa petunjuk yang menunjuk. Dan ingat lah, disepanjang perjalanan kamu akan ada liku-liku yang mendatang. Jangan kau berputus asa, teruskan perjuangan. Ingat lah, Estensyler, hanya kamu dah Phoenix yang mampu melaksanakan tugas ini.'' Kata chief penuh semangat.

'' saya kena hantar kat siapa ni, chief? ''

'' Mat Ketong dan isterinya, Mak Jombli ''

*****************
“ hello, Mat. Aku dah hantar anak buah aku deliver pesanan kau. Dia tengah naik angin tu, kau hati-hati lah ye. Ermm. Okey. Baik. Jangan lupa janji kita ye, bini aku ngidam sangat nak makan daging lembu dari sana. Okey. Chow ”

diwaktu yang sama....

'' tak guna punya chief. kalau suruh deliver dekat Raja Planet PLUtaraya ni takpe lah jugak. ini kambing bumi.! mentang-mentang lah kawan seguli selongkang selumpur dia. Dasar kambing bertuxedo.! Tercalar maruah aku dari si Pengkaji Angkasaraya ke Mat deliver. '' Estensyler mengetap-ngetap bibirnya menahan geram.

my name is Chief Goatee - cc : gugel 


-- p/s jgn riak dengan apa yg kita ada. itu tak semestinya yang terbaik untuk kita :)
-- p/ss ingat pesan chief baik2 sebelum memulakan langkah ke kehidupan baru :)
-- p/sss jangan racist.! *mungkin takde kaitan utk mereka yang tak nampak*

kasut puteh says :: disetiap persimpangan, lakukan back flip 360 darjah. treasure it :)

Saturday, August 4, 2012

MC 5 hari yang merobek hati AZMELIA !

di satu petang yang kuning kekuningan...
'' aku frust lah, Adilla Syakila binti Khairul Azmi..''
'' mengapakah wahai adinda ku Azmelia binti Asmadi? '' Adilla bertanya kembali. dilihatnya wajah Azmelia dalam-dalam. tensi sahaja mukanya. ibarat tempoyak basi dihurung lalat. 
'' yang kau berkanda adinda dengan aku ni kenapa? cukup lah dengan drama yang menghina aku dan kerabat ku yang sibuk diperkatakan dilaman sosial, jangan pula kau menambah lagi kesebalan dihatiku ini.'' Azmelia menarik muka lapan belas. sebal. geram. sakit hati semua nya ada. ingin sahaja dia menembak dengan machine gun makhluk yang merosakkan nama baik kaum kerabatnya itu. kalau lah dia boleh jumpa dengan perempuan tiruan ituuuu.!!
'' bukan niat aku untuk mempersendakan kau, Azmelia binti Asmadi. aku cuma concern dengan kau. kau tahu kan, aku tak boleh lihat kau berduka lara. nanti aku juga turut bersedih. ibaratnya, cucuk mata kanan, mata kiri terkatup jua.'' Azmelia terdiam. dia tahu Adilla kawan yang baik. walaupun mereka berlainan darjat, berlainan darah, berlainan keturunan. tidak seperti perempuan tiruan itu, sudah lah tidak kenal, berani pula dia ingin menjoinkan dirinya bersama kaum ku, malah langsung tidak menghormati kami, memberi malu lagi ada. manusia, aku benci manusia yang sepertinya.!

'' kau bersedih kerana video itu? '' Adilla meneka. sejak melihat video itu di tiubanda, Azmelia terus bermasam muka. seperti terkena panahan kentut seribu bau pakcik skunk. kelat dan busuk.!
'' hmmm. aku tak tau la apa masalah dia dengan kerabat aku. kami takde kacau dia, tiba-tiba dia..........entah lah. INFECTION? MC 5 HARI? JADI? KENPA MESTI KAITKAN KAMI? Adilla Syakila binti Khairul Azmi, apa yang patut aku lakukan? kata kan lah padaku..katakan lah ucapkan lahh percaya laahh...'' Azmelia hampir-hampir bertransformasi menjadi Hazami, mujur Adilla sempat mengembalikannya ke dunia nyata.  
'' wahai Azmelia binti Asmadi, jangan lah kau gusar, jangan lah kau bersedih hati. sesungguhnya, dia mengagumimu. kau harus berbangga kerana manusia ingin meniru gayamu. namamu kini lebih terkenal dikalangan mereka. bergembiralah, kerana satu hari nanti kau mungkin akan dinaiktaraf menjadi model dalam front page majalah-majalah, payyperr, serta buletin utama. senyum lah, sahabatku. tunjuk kan senyuman yang ori datang dari kaum mu, buka fake dari para pentiru.''
'' terima kasih, sahabatku.! '' Azmelia tersenyum bahagia.


Adilla dan Azmelia pulang ke dorm masing-masing setelah puas meronggeng di waktu petang.

Zizan yang melihat dari jauh perilaku dua sahabat itu hanya mampu menggeleng kepala. ini rupanya maksud ' ibarat ayam bercakap dengan itik.'

-- setiap ciptaan Allah itu indah-indah belaka :)

Friday, August 3, 2012

Pak Yahya yang kempunan

'' Yah, sesekali aku nak jugak makan yang sedap-sedap. hari-hari kau kasi aku makan menu yang sama, tekak aku ni pun dah meronta-ronta. tertekan dia Yah. kalau kau tak kesian kat aku, kesian lah kat tekak aku ni, Yah '' kata Mat Ketong. 
Pak Yahya yang lebih mesra dipanggil Yah hanya mampu melihat rakannya. matanya yang ada petak-petak sikit tu kelihatan suram. kesian. tapi apa boleh buat, itu saja yang dia mampu beri. '' kau makan je lah Mat Tong. itu je yang ada. '' kata Yah. 
Mat Ketong mengeluh. sudu dan garfu dicapai. dikuis-kuis nya makanan itu. tak selera benar dia. Yah yang melihat perlakuan sumbing Mat Ketong pantas mencapai garfu lalu meyumbat makanan itu masuk ke mulut Mat Ketong. seperti memasukkan inti tahu sumbat saja lagaknya. 
'' Yah, malam ni kita dinner apa? ''
'' kau nak makan apa? ''
'' aku boleh request ke, Yah? ''
'' kalau mampu, aku tunaikan lah.'' balas Yah bersungguh-sungguh.
'' kalau boleh, menu sampingan aku nak lasagna, pizza dengan BK. menu utama, cukup lah sekadar ayam golek, dengan pari bakar. dessert aku nak aiskrim BR. tutti frutti pun boleh. kalau takde, walls pun aku terima.'' lancar saja Mat Ketung menyebut satu-satu menu. ibaratnya seperti menekan-nekan keypad nokia3310. lancar tiada sekatan. tak macam touchscreen yang takde keypad. 
Yah bingkas bangun. mukanya nampak bengis sekali. aura Harimau Janji Ditapai-ie menyelubungi diseluruh tubuhnya. element super saiyya semakin membuak-buak. rambutnya yang keputihan bertukar menjadi keungguan. level tranformasi sudah mencapai tahap maksima. kalah transformer episode lapan ratus lapan puluh lapan. gundam kaler biru juga tidak mampu bertukar seperti mana Pak Yahya bertukar. begitu dasat sekali gayanya. 
'' kau tunggu nak raya nanti. nanti aku kasi kau makan puas-puas. sampai gemuk badan kau mengalahkan maitibu dalam dragon ball.! masa tu, tiba masa balas budi. '' kata Yah. lalu dia terus terbang ke arah bangau yang berkicau mencari makanan. dasar bangau tak reti puasa.! kata Yah melepas geram sambil kentut kuat-kuat. Mat Ketong yang kecuakkan cepat-cepat mengemas pakaian nya. segala henset, ipad, iphone turut dibawa sama. hanya Sony XPlay sahaja yang dia tinggal. tak mampu dia bawak kerana begnya dah tak muat. dia meninggalkan sepucuk surat untuk Yah. lalu dia terus beredar membawa diri, jauh dari Yah, jauh dari kampung Tengkorakmu Hilang.


******
Pak Yahya yang baru balik dari tengok cerita Dejavu di Kentutlu sebab nak hilang kan geram mula pelik bila tengok Mat Ketong tiada di port biasa nya. puas dia cari sekeliling rumah, namun tidak berjumpa. akhirnya dia terjumpa sepucuk surat dekat bawah tali kegemaran Mat Ketong. dengan rakus Yah terus membuka surat itu, sampai terkoyak sedikit dibahagian tepi. 


Yah, aku mintak maaf. terima kasih aku ucapkan sebab kau jaga aku, kasi aku makan, tempat tinggal. tapi Yah, aku masih belum bersedia untuk itu. aku masih bujang. aku belum kawin. aku takde generasi. izinkan aku rasa nikmat perkahwinan dulu, baru aku merelakan diri untuk kau. oleh itu, bersabar lah. nantikan kepulangan aku dengan anak-anak aku. 
p/s aku tinggalkan Sony Xplay tu untuk kau. supaya kau boleh naikkan score Fruit Ninja. aku harap kau berjaya. 


penuh cinta (duckface),
Mat Ketong


Pak Yahya terduduk, terkesima dia sebentar. Sony Xplay kepunyaan Mat Ketong diambil. ditekan-tekan seperti menaip sesuatu.
'' Hello, Man. Rasanya tahun ni tak jadi lah kita nak merasa daging kambing. kambing ayah lari. Hmm. Okey. Kita makan rendang ayam je lah ye, Man. Okey. Chow.''
Pak Yahya masuk ke rumah dengan hati yang berduka lara.


'' bawa daku pergi~ surf jauh2~ lari dari realiti~ '' - Mat Ketong. cc:sumber gugel


-- layan haiwan peliharaan korang dengan sebaiknya, lagi2 yang nak dibuat 'lauk'. jangan sampai diorang lari :)

Wednesday, August 1, 2012

won't let you go

when you're falling, you're crushing
when your fire has turned to ashes
when you're screaming, your heart is bleeding
when you're feeling, like there's no reason
i won't let you go
no i, i won't let you go

cause when you're all alone and it's cold and there's no one to hold
when you're feeling lost, and there's nowhere, there's no where to go
when you're feeling sad, don't forget you can reach for my hand
when you're feeling down, just remember, i won't let you go
i won't let you go
i won't let you go
i won't let you go

when you're torn down, when you're messed up
don't you give in, no don't you give up
when you're drowning, and you're fading
always know that, i'm always waiting
and i won't let you go
no i, i won't let you go

cause when you're all alone and it's cold and there's no one to hold
when you're feeling lost and there's nowhere, there's nowhere to go
when you felling sad, don't forget you can reach for my hand
when you're feeling down, just remember, remember, remember

when i said forever, i know that meant forever
and i won't let you down, i can always be found
and i'm always around...

when you're all alone, it's cold, there's no one to hold
when you're feeling lost, and there's nowhere, nowhere

when you're feeling sad, don't forget you can reach for my hand
when you're feeling down, just remember i won't let you go
i won't let you go..i won't let you go..i won't let you go.
won't let you go 


heart this song. by avril lavigne

-- just remember there are always someone behind to support you
-- no matter in what condition you are
-- keep strong and live your life happily :)