I made this widget at MyFlashFetish.com.

Tuesday, October 30, 2012

terima kasih :)

assalamualaikum..



for some reason, i do wanna cry.

thank you :')

--- > ada yang kate lagu ni khas buat pm,..err..no komen. bagi aku, lagu ni just nice. what's wrong with thanking people and your own beloved country, malaysian?

Friday, October 26, 2012

IF....


IF you can keep your head when all about you 
Are losing theirs and blaming it on you,

If you can trust yourself when all men doubt you,
But make allowance for their doubting too;

If you can wait and not be tired by waiting,
Or being lied about, don't deal in lies,
Or being hated, don't give way to hating,
And yet don't look too good, nor talk too wise:

If you can dream - and not make dreams your master;
If you can think - and not make thoughts your aim;
If you can meet with Triumph and Disaster
And treat those two impostors just the same;

If you can bear to hear the truth you've spoken
Twisted by knaves to make a trap for fools,
Or watch the things you gave your life to, broken,
And stoop and build 'em up with worn-out tools:

If you can make one heap of all your winnings 
And risk it on one turn of pitch-and-toss,
And lose, and start again at your beginnings
And never breathe a word about your loss;

If you can force your heart and nerve and sinew
To serve your turn long after they are gone,
And so hold on when there is nothing in you
Except the Will which says to them: 'Hold on!'

If you can talk with crowds and keep your virtue,
' Or walk with Kings - nor lose the common touch,

if neither foes nor loving friends can hurt you,
If all men count with you, but none too much;

If you can fill the unforgiving minute
With sixty seconds' worth of distance run,
Yours is the Earth and everything that's in it,
And - which is more - you'll be a Man, my son!

IF by Rudyard Kipling

when i studying this poem in my 2ndary school, i thought nothing. now, it is something.

--- > such a wonderful advice for a little maggots like me T.T
--- > me is trying to be a Man.!



Monday, October 22, 2012

matematika

" sudah.! kita putus.! gua dah tak tahan dengan lu lagi.! lu ingat, hati dan perasaan gua ni untuk dibuat main ke hah???! " tengking si Kamilan sampai tercabut halkum nya. Pen di tangan dicampakkan ke lantai.

" kenapa kau marah sangat ni? bukan kau kata kau sayang aku? kau kata kau cinta aku. dulu, masa sekolah bukan main lagi kau mengayat aku. dari form 4 sampai form 5, apa pun yang aku buat kau tetap sabar. kau tetap dapat cari jalan penyelesaian untuk masalah yang kita hadapi. kenapa sekarang kau berubah?? " kate si matematika dengan beriya dan agak sombong.

" ahhh.! itu dulu.! dulu cinta gua kat lu mekar bak jambangan ros segar. sekarang, gua dah tak tahan.! walaupun gua nampak macho, tapi gua juga ada hati dan perasaan. sampai hati lu buat gua macam ni. sampai bila lu nak uji gua?? masih tak jelas ke sayang gua kat lu? " Kamilan terduduk. dia menangis teresak-esak.

" bukan aku.....bukan aku yang paksa kau untuk sayang aku....kau yang..."

" ahhh.! sudah.! mulai hari ni, gua nekad yang gua takkan jatuh cinta lagi dengan lu. lu sayang sangat dekat si x tu kan, sampai lu asik menyusahkan gua cari dia. lu pergi cari dia sendiri.! gua dah malas nak amik kesah. okbai.!! "

Kamilan mencampakkan kertas soalan matematik nya kelantai lalu dipijak-pijak sehingga lunyai. " kita dah takde apa-apa lagi.! " maka berakhir lah riwayat si matematika setelah dipijak-pijak oleh Kamilan. 


--- > stress dengan test math tadi. kalau lah aku mampu untuk pijak kertas soalan tadi.....

---- > orang kata jangan give up. baik lah. aku tak give up. berusaha lebih keras lagi :)
---- > i love you, math.!! 

Saturday, October 20, 2012

ayuh berkongsi kasut :)

assalamualaikum...

every little things happened with a reason. follow the flow, live the life happily, never give up, stay cool, stay calm, blablabla yadayada~

easy said, huh?

put yourself in their shoe, and let see if the words can make some changes in you. 

sometimes, you can talk but you'll never understand.
you can speak but never comfort.

put yourself in their shoe. let your foot feel the same touch. then, speak.


--- senang nak cakap, tapi susah nak buat.
--- senang faham teori, susah adapt dengan praktikal
--- got what i mean? ^^

Thursday, October 18, 2012

energizerr

assalamualaikum..

kepenatan melanda bagai badai melanda pantai. eh. betul ke? mohon cikgu bahasa melayu betulkan ayat saya. adik adik yang baru belajar bahasa melayu jangan pakai ikot je. dengar cakap senior ni. kehkeh

lepas sekian lama tak menghadap math, hari ni kena pulak mengahadap math dari pukul 8.30 malam tadi sampai sekarang (2.30a.m). berbintang-binatang dah kepala aku ni. kerja nya tak siap-siap jugak. bintang dah habis kira, tapi malang kerja masih juga tak surut. ohh. lupa, that's what we called as a student life. yea yea. aku faham lah. nasib baik ada superhero tolong teman sampai berjam2. eh eh. menggedik pulak.

aku update ni cuma nak kate betapa sedapnya makan choki-choki masa tengah buat math. aku serius woii. kalau tak caye korang pi buat. nikmat dia lain macam. hahaha. disebabkan choki-choki itu makanya aku menjadi seorang yang bertenaga dan tidak penat masa mengira.! bahkan masih sempat menghapdate belog. nampak permainannya disitu? nampak betapa penyuntik tenaganya choki-choki itu. ahhh. berserabut pulak ayat. maka disini ingin beta menegaskan bahawa, choki-choki itu penyumbang tenaga. it's a choc anyway. kehkeh

oleh itu, maju lah choki-choki untuk math.!

sumber inche gugel

berhenti berpoye-poye. aku nak kembali ke mood serius. kalau tak macam mana nak jadi student yang berjaya? walaupun duit pterpan aku masih belum masuk, namun begitu aku tetap perlu berusaha demi kemajuan negara dan bangsa. juga untuk membanggakan kedua ibu bapaku di kampung yang berpenat lelah menghabiskan duit untuk aku. masalahnya yang aku tulis beriya sangat ni kenapa?? mungkin kesan makan choki-choki. 

salam satu choki-choki untuk semua. sekian.

Thursday, October 11, 2012

dokter BINATANG

" Mannn. sabar lah. bini kau tak pape tu. kau rilek je lah. aku ada magnum lebih. kau nak? " Kame'an yang dari tadi duduk tak reti diam macam katak kena garam berpaling 840 darjah kearah Pak Jemput. apakejadahnya orang tua ni nak mengajak aku bernombor. dia tak tahu ke aku tengah susah hati. mintak backhand ala otromen ke hape ni. " aku tak main nombor lah Pak Jem." jawab Kame'an konon-konon suci. 

" kau ingat aku ni tua kutuk tak sedar diri ke? ni haaa. aiskrim magnum ni. aku baru beli tadi. keluaran terbaru lagi. kot-kot boleh menyejukkan hati kau yang tengah tak tenteram tu. dah macam kekura tertelan batu aku tengok." 

" macam mana lah aku nak tenteram Pak Jem oii. bini aku kat dalam nu haa. entah apa jadi kat dia. manusia kat dalam tu entah dah hape kan bini aku tu pon aku tak tahu." Kame'an mengoyakkan plastik bungkusan magnum dengan rakusnya lalu diaimkan ke tong sampah. dengan sekali cubaan sahaja sampah tersebut berjaya dimasukkan kedalam tong sampah. ohh Kame'ann.....

" takde nya diorang nak apa-apakan bini kau tu. tak hadap pon diorang dengan si Semek tu. kehkeh." Pak Jem ketawa kecil. chuckle kata omputih. tiba-tiba Pak Jem jatuh terjelepok dari kerusi hasil daripada tumbukan padu naga berkepala lembu Kame'an. padan muka kau Pak Jem. siapa suruh mengutuk bini aku. kata Kame'an dalam hati. baru sahaja Pak Jem nak mereply tumbukan tersebut, tiba-tiba....pintu kecemasan yang menempatkan si Semek terbuka. wanita berbaju putih lengkap keluar dari bilik itu. mereka berdua terkedu sebentar. 

" dokter, amacam dengan si Semek kat dalam tu? " tanya Pak Jem. Kame'an hanya menunggu tanpa berkata apa-apa.

" dia okey je Pakcik. Jangan risau. cuma dia perlukan masa beberapa hari untuk pulih. "

" ohh yeke. bagus lah kalau macam tu...." tiba-tiba Pak Jem terdiam. " terima kasih, dokter.....BINATANG." Pak Jem menyengih. 

dokter yang bengang buat muka inesen nya lalu mereply " sama-sama TUAN LEMBU,"

*************
kasut puteh says : 

veterinar is the scientific name for those who are works as animal saver. there's no such thing as dokter binatang or whatsoever. don't be like Pak Jem who is so suka-hati-mak-dia-je nak sebut apa. :)

and for those who can't understand the quick chapter above, i'm so sorry. do dive in more deeply. thank you. 

special for bumiputra only. :) *coz only bumiputra can faham the meaning. no?*